Luonnon Lumossa – Mistä tarina sai alkunsa?

Olen työskennellyt psykiatrisena sairaanhoitajana aiemmin. Työ oli antoisaa, asiakaskohtaamiset ja kokemus merkityksellisestä työstä ja totta kai myös kannustavat työkaverit kantoivat 13 vuotta ennen kuin lopulta oli myönnettävä, että jotain muuta on keksittävä. Jos siis aion eläkeikään saakka työelämässä sinnitellä. Nyky-yhteiskunnan kasvava työtahti ja moninaistuva työnkuva ei vain enää palvellut minun tarpeitani enää, enkä jaksanut täydellä panostuksella palvella työelämää ja sitä tärkeintä, asiakkaita. Työpäivien jälkeen olin pelkkä väsynyt rätti. Olin uupunut.

Vaihtoehtoja oli kaksi: jäädä pitkälle sairaslomalle ja palata myöhemmin samaan oravanpyörään, ehkä aluksi lyhyemmällä työajalla, jolloin palkkakin olisi ollut niin pieni, ettei sillä tulisi toimeen. Lopulta täytyisi kuitenkin pakosti palata takaisin siihen yhteiskunnan normiin, mitä meiltä kunnon työntekijöiltä ja veronmaksajilta odotetaan: 38.15tuntia viikossa. Täytyi miettiä vaihtoehtoja sille.

Toinen vaihtoehto oli hypätä oravanpyörästä ja kehitellä elämälleen joku ihan muu tarkoitus. Asioita läpi käydessäni, jäi jäljelle yksi ammatti, kosmetologi. Olin haaveillut kosmetologin ammatista jo nuorena, mutta peruskoulun jälkeen ei kosmetologin koulutusta Joensuussa aloitettu, jolloin päätin aloittaa lukion ja seuraavana vuonna hakisin kosmetologikouluun. Lukio-opinnot tuntuivat sujuvan ja sain uusia ystäviä, joten lykkäsin asiaa edelleen: kävisin lukion loppuun ja sitten hakisin kosmetologikouluun.

Nuorena sitä on niin altis muiden mielipiteille ja sanoille. Ainakin minä olin, toivottavasti jälkipolvi on viisaampaa ja tekee omat ratkaisunsa, mitkä tuntuvat oikealta omassa sydämessä piittaamatta muiden mielipiteistä. Muistan elävästi, kun minun silloinen yliopistossa naistutkimusta opiskeleva kämppis totesi lähes kauhuissaan, että eihän nyt ylioppilastutkinnolla haeta amikseen. Pidin häntä fiksuna (pidän edelleen) ja arvostin hänen mielipidettänsä niin kovasti, että jätin kosmetologin haaveet sikseen; ”no siis ei todellakaan ylioppilastutkinnolla mihinkään amikseen!” Uskon, että hänenkin ajatuksensa on muuttuneet vuosien myötä, nuorena ne ajatukset on monesti niin musta-valkoisia.

Kosmetologiopinnot toivat ihanaa käytännön vaihtelua entiseen työhön. Rakastuin ammattiin heti ja tajusin, että voin myös hoitaa ihmisiä jatkossakin, nyt vain eri näkökulmasta. Vaikka minua yritettiin lannistaa joiltakin tahoilta opintojen aikana, niin onneksi pääasiassa sain vahvaa tukea ja kannustusta.  Koin vahvasti, että olin löytänyt unelma-ammatin, jossa minulla olisi paljon annettavaa! Lisäksi sain yllättyä positiivisesti siitä, miten moninainen kosmetologin ammatti onkaan. Ihonhoidon lisäksi kosmetologin perusopintoihin kuuluu myös jalkahoidot, asiakaspalvelua, raaka-aineoppia, vartalohoitoja, hierontojakin. Kiinnostuksen mukaan opintoja voi myös syventää valinnaisilla opinnoilla, joista minä valitsin ehdottomasti kylpyläpalvelut. Siellä opin hemmotteluhoitoja, mm. kuumakivihierontaa, aromaattista vartalohierontaa ja erilaisia laitehoitoja. Hemmotteluhoitoja ja kasvohoitoja, niitä haluaisin asiakkaille tarjota. Jalkahoitoja vieroksuin vielä opiskeluaikana, ei tuntunut silloin omalta. Mutta nykyäänhän opiskelen siis jalkojenhoitajan (AT) tutkintoa, ja jalkahoidot tulevat olemaan isona osana työtäni sen myötä.

Jo kouluun hakuvaiheessa minulle oli itsestään selvää, että haluan perustaa oman yrityksen, joka olisi ekohenkinen ja siellä käytetään ainoastaan luonnonkosmetiikkaa. Valmistuttuani kosmetologiksi, päädyin aluksi työskentelemään sopimusyrittäjänä toiseen ekohoitolaan Joensuussa. Se on ihana hoitola, ja siellä sain oppia todella paljon uutta ja sain itsevarmuutta hoitoihin ja luottamusta omaan osaamiseen. Se oli minulle hyvin tärkeä vaihe ammatillisesti sekä myös henkisesti, olenhan saanut sieltä myös ystäviä ja tärkeitä tukijoita ja mentoreita nykyisessä hoitolatoiminnassani! Olen elämälle niin kiitollinen siitäkin vaiheesta, kaikista opeista siellä.

Kuitenkin koin lopulta, oltuani niin pitkään työntekijän roolissa, että minua ei enää tyydyttänyt toisen yrityksen palveluksessa työskentely. Halusin itsenäisyyttä ja minulle tuli tarve kokeilla siipiäni oman ekohoitolan perustamiseen. Siitähän olin jo alun alkaenkin haaveillut!

Löysin sattumalta upean liiketilan vanhasta, idyllisestä puutalosta Joensuun keskustasta, josta löytyy juuri kaipaamaani historian havinaa. En voinut olla tarttumatta tilaisuuteen. Monet asiakkaat ja yhteistyökumppanit kyselevät minulta, että miten ihmeessä onnistuin saamaan noin upeat tilat. Mutta tiedättekö mitä:  ihmettelen sitä itsekin! Siinä oli pakosti ihan kohtalo pelissä.

Kotimaisuus on ollut minulle tosi tärkeä arvo aina, olenhan kotoisin maaseudulta, jossa painotettiin aina lähituotannon tukemista ja kotimaisuutta. Tuolloin se taisi tosin liittyä lähinnä ruokatuotantoon, mutta ”suosi suomalaista, osta kotimaista” -slogani on kuitenkin jäänyt elävästi mieleeni näihin päiviin saakka.

Luonnonkosmetiikkaan minulla on syntynyt kiinnostus ensimmäisen kerran odottaessani nuorinta lastani, joka on nyt 9-vuotias. Tuolloin rupesin kiinnittämään huomiota enenevästi siihen järkyttävään kemikaalikuormaan mitä me päivittäin laitetaan ihollemme, hengitetään kehoomme ilmasta ja nautimme ruuan mukana. Ja mitä kaikkea se meille tekee! Siitä on pikkuhiljaa aina yksi asia kerrallaan vaihtunut luonnollisempaan ja nyt muutaman vuoden ajan olenkin käyttänyt kosmetiikassa pääasiassa luonnonmukaisia tuotteita.  

Sanon pääasiassa, koska en tykkää missään asiassa liian jyrkästä ajattelusta, puolesta enkä vastaan. Elämässä on niin paljon ihan hyviä myös ”siltä ja väliltä” -vaihtoehtoja. Riittävän hyviä.

Luonnon Lumossa on hoitola, jossa keskiönä on luonnonmukaisuus, ekohenkisyys ja luonnon kunnioittaminen. Luonnon kunnioittamisen opin aikoinani jo omalta, edesmenneeltä isältäni. Häntä saan kiittää siitä, miten paljon osaankaan nykyään rakastaa luontoa ja millainen luontoyhteys minulle on syntynyt. Hän on vienyt pienenä meitä tyttöjä metsään; opettanut marjastamaan, sienestämään, erä- ja selviytymistaitoja, ja varmaankin myös metsälle meitä on joskus otettu mukaan. Olen oppinut jo varhain, että metsä tarjoaa meille suojaa, ravintoa, elämyksiä ja rauhoittumispaikan.

Retkeily ja metsässä liikkuminen muodostaa nyt aikuisenakin tärkeän väylän oman hyvinvointini hoitamiselle ja stressioireiden lievittämiselle. Pyrin opettamaan samoja taitoja omille lapsillenikin, teini-ikäistä ei tosin enää useinkaan saa mukaan metsään. Niinpä se oli itsellänikin nuorena, jossain vaiheessa jopa syvästi häpesin ”maalaisuuttani” kunnes aikuisena olen löytänyt luontoyhteyden takaisin. Varmasti se aika tulee taas teinillekin, pohjat kun on tehty jo pienenä.

Edellä mainituista syistä on aika itsestään selvää, että olen valinnut hoitolaani hoitosarjoja, joissa nämä arvot; kotimaisuus, luonnollisuus, metsän läheisyys, ovat kantavana voimana. Päähoitosarja Unna Nordic vastaa hoitolassani juuri näihin asioihin; se tuo hoitolaan aivan ihanan metsäisen tuoksumaailman tarjoten elämyksiä sielulle, rentoutumista ja rauhoittumista mielelle ja keholle sekä se hoitaa, ravitsee ja suojaa ihoa. Pääraaka-aineet tulevat suomalaisesta luonnosta.

Jalkahoidoissa käytössä oleva Secret Forest on myös aivan upea suomalainen metsäinen spa-hoitosarja, tuoden ihan noita samoja elementtejä jalkahoitoihin.

Ekopharma oli helppo valinta Unnan rinnalle, sillä Ekopharma oli minulle tuttu sarja. Se oli ollut minulla käytössä jo ensimmäisessä sivutoimisessa hoitolassa, jota pidin kotona opiskelujen aikana. Huomasin, että asiakkaat tykästyivät Ekopharmaan sen ihanan ihotuntuman ja tuoksujen vuoksi, ja arvomaailmaltaan tämä suomalaista kosmetiikkaa oleva sarja sopii Luonnon Lumoon loistavasti myös.

Hyvinvointi- ja kauneushoitola Luonnon Lumossa avasi ovensa ensimmäiselle asiakkaalle 14.8.2023.  Perus -kosmetologin palvelujen; kasvohoitojen, jalkahoitojen ja hierontojen lisäksi olen tähän mennessä opiskellut intialaista päänhierontaa ja gua sha -kasvohierontaa, ja valikoima laajenee jatkuvasti sillä tämän ala on todella monipuolinen. En malttaisi millään olla opiskelematta koko ajan uusia juttuja, joita voin tuoda teille asiakkaille! Tammikuussa 2024 on valikoimaan tulossa yksi uusi ihana palvelu, kerron siitä lisää sitten tammikuussa 😊

On ihanaa olla unelma-ammatissaan <3 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top