Kosketus on sekä fysiologinen, että emotionaalinen kokemus
Tiesitkö, että kosketus on aisteista ensimmäinen, joka kehittyy ihmiselle sikiöaikana jo raskausviikoilla 6-8, ja se säilyy kuolemaan saakka?
Jo pieni vauva ymmärtää hoitajansa kosketuksesta, onko se hyvää vai pahaa tarkoittavaa. Vauva rauhoittuu lempeästä, hyvää tahtovasta, turvallisesta kosketuksesta ja dementoitunut vanhuskin, joka ei enää ymmärrä sanallista viestintää, rauhoittuu rauhallisesta kosketuksesta ymmärtäen viestin välittämisestä, turvasta ja huolenpidosta .
Iho on ihmisen suurin tuntoelin, ja se reagoi lämpöön, kylmään ja paineeseen. Kun ihoa kosketetaan, syntyy painetta, jonka tuntoreseptorit tunnistavat ja lähettävät impulssin aivoihin. Aivot sitten rekisteröivät tämän paineen kosketukseksi.
Tarve kosketukselle on sisäsyntyistä eikä se tarve häviä missään elämänvaiheessa. Tiedetään, että kosketuksen puute edesauttaa mielenterveys- ja tunne-elämän häiriöiden kehittymistä lapsuudessa ja esiintymistä aikuisuudessa ja se lisää sydän- ja verisuonisairauksien esiintyvyyttä.
Tutkimuksissa kosketuksen puute on yhdistetty mm. keskittymisvaikeuksiin, aggressiiviseen käyttäytymiseen, ahdistuneisuuteen, masennukseen ja riippuvuutta aiheuttavien aineiden käytön lisääntymiseen.
Hoitolassa
Kosketus on yksilöllinen kokemus. Jokaisella meistä on ainutlaatuinen tapa koskettaa ja kokea kosketusta. Hoidoissa joku toinen tykkää napakammista otteista, kun taas toinen kaipaa hellää kosketusta.
Tarve voi vaihdella eri päivinä ja eri hoitokerroilla, ja taitava kosmetologi kykeneekin myös säätelemään kunkin asiakkaan kohdalla sopivan paineen ja herkkyyden välittäen hyvää energiaa asiakkaalle. Hyvä kosketus viestittää välittämisestä, turvallisuudesta ja huolenpidosta. Se ei odota eikä vaadi mitään takaisin.
Me kaikki kaipaamme hyvää kosketusta ja olenkin huomannut, että tässä nykyisessä hektisessä maailmassa ja elämän rytmissä erilaiset kosketushoidot ovat suosittuja hoitoloissa. Kosketusta kaivataan. Kaipaamme kosketusta, joka on pyyteetöntä ja tahtoo meille hyvää. Kosketusta joka saa meidät rauhoittumaan itsemme äärelle. Se saa meidän itsetunnon kohenemaan ja välittää meille vahvistavaa viestiä; ”sinä ole tärkeä, sinä riität”. ”Olen tässä hoitotilanteessa vain sinua varten”.
Hoidoista saamissani palautteissa toistuu usein sanat: lempeät kädet, hoitavat kädet, sopivan napakat otteet, ihanan hellät otteet ja niin edelleen. Se viestii siitä, miten merkityksellisenä asiana asiakkaat aistivat hoidossa saamansa kosketuksen. Se jää päällimmäisenä mieleen.
Eräs asiakas sanoi minulle kokevansa, että kosmetologin kosketus on jotain niin erityistä, mitä ei saa mistään muualta. Vaikka meitä kosmetologeja on erilaisia ja kaikilla on oma yksilöllinen tapa koskettaa, niin varmasti yhtenäistä on se, mitä haluamme kosketuksella välittää. Haluamme välittää turvallisuutta, hyväksyntää, hyvää oloa ja rentoutumista. Se lähtee aidosta halusta edistää asiakkaidemme hyvinvointia.
Olen myös törmännyt siihen, että vaikka jokin hoito voi olla kahden eri kosmetologin tekemänä teknisesti täysin sama: käytetyt tuotteet, hoitomenetelmät ja protokollat voivat olla ihan samat, mutta eri kosmetologin tekemänä sama hoito voi asiakkaasta tuntua täysin eri hoidolta. Tämä johtuu juuri siitä ainutlaatuisuudesta, mitä jokaisella kosmetologilla on. Jokaisella on omanlainen kädenjälki, sillä tämä työ on vahvasti käsityötä.
Kosketus lievittää stressiä, hellii aivoja ja laskee verenpainetta
Usein asiakas saattaa olla hoitoon tullessa kiireinen, kireä ja stressaantunut. Hänellä saattaa pyöriä mielessä vielä kuluneen päivän tai viikon työt ja huolet. Kosketus on tehokas tapa rentouttaa hoidettava ja olipa kyseessä hierontahoito tai kasvohoito, olen usein saanut todistaa hoidon välittömän, rauhoittavan vaikutuksen. Kosketuksella on niin iso merkitys hoidossa
Parasympaattiseen hermostoon kuuluu vagushermo jonka vaikutus on rauhoittava, mutta mm. pitkittyneessä stressissä sen toiminta heikkenee. Hyvä kosketus aktivoi vagushermon toimintaa. Kosketus myös lisää ”onnellisuushormoniksikin” kutsutun hermovälittäjäaineen, serotoniinin, tuotantoa sekä kortisolitasoon vaikuttavan oksitosiinin vapautumista. Se siis rauhoittaa hermostoa ja laskee stressihormonien määrää ja sillä on myös todettu olevan alentavaa vaikutusta verenpaineelle ja sydämen syketiheydelle.
Hyvää kosketusta on esimerkiksi halaaminen, hiusten kampaaminen, käsikkäin oleminen, rapsuttelu, silittäminen ja hieronta. Kauneushoitolassa erilaiset lempeät hieronnat ja akupistepainelut ovat näitä hermostoa rauhoittavia ja vagushermoa aktivoivia hoitomuotoja/ hoidon osia.
Voisitko sinä lisätä näitä ”hyvän kosketuksen” elementtejä omaan arkeen omille läheisillesi? Tai voisitko pyytää vaikka omaa puolisoasi lisäämään näitä huomionosoituksena sinua kohtaan?
Hyvinvointi- ja kauneushoitola Luonnon Lumossa on kaikissa palveluissa sisällytetty hierovia elementtejä enemmän tai vähemmän lisäämään hyvinvointia. Opiskelen myös jatkuvasti, jotta voin palvella asiakkaita aina monipuolisemmin. Huomaankin syttyväni kaikkein eniten juuri kosketuksen perusteella tehtävistä hoidoista.
Luonnon Lumossa hoidoissa on myös mukana aina elämyksellisyyttä muidenkin aistien; haju- näkö- ja kuuloaistien kautta, mutta se onkin jo ihan eri tarinan aihe se 😊
Onko sinulla kokemusta kosketuksen merkityksestä hoidossa tai jossain muussa tilanteessa?